Roti Nasi...Gebu sungguh!!


Salam..CikMin baru balik dari ber kursus baru2 ni di kola lipih..sampai je umah terus jenguk2 blog kawan2..rindu seh..depa duk sibuk wat roti nasi ni..CikMin xmau ketinggaln gak ler...so..jadi la roti nasiku...taraaaaa.....mmg gebu dan lembut..terima kaseh gak kt dak jopun tu sbb layan YM CikMin..sibuk2 tanyer sal roti nasi ni la...resepi amik kt blog dak jopun Hana
kopipes ye hana...ampun gak...


Bahan-bahan

80 gram nasi putih
100 ml air
250 gram tepung roti
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin
1 sudu kecil garam

Cara-cara
Mula-mula aktifkan dry yis,masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
kemudian terap doh memanjang dan lipat 3 (mcm gambar kt bawah ni)
(gambar ehsan dari onigiri)
letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner.

3 Org dah komen:

Unknown said...

dah tengok sblm ni blog hana.
sekarang semangat membuak-buak nak cuba buat roti utk kali pertama ni sebab tengok cara cikmin yang simple tu.

selamat berjaya untuk kakchik.

dan selamat hari raya utk cikmin sekeluarga.

Cikmin said...

cuba kakchik...mesti jadik punyer...td cikmin wat 3 sukatan dari yg atas tu...byk biji roti dpt...selamat berjaya ye kakchik...terima kaseh..dan selamat hari raya aidil adha jugak tuk kakchik sekeluarga...

Unknown said...

cikmin dapat brp biji kalau ikut sukatan yang asal ni?